1. Doseer je mate van ‘house-wise’ zijn. Kritisch kijken ter plekke mag, maar de eerste minuut al met een schroevendraaier of autosleutel in het houtwerk steken wekt irritaties.
2. Kraak het huis niet af waar de eigenaar of verkopend makelaar bij is met het doel "de prijs omlaag te krijgen". Het is ronduit onbeleefd, getuigt van weinig respect naar de verkopende partij en het heeft bovendien geen enkele zin. Vertrouw op de bouwkundige kennis van je aankoopmakelaar. Bespreek dit soort zaken achteraf, buiten, na de bezichtiging.
3. Arriveer op tijd. Weet waar het huis staat. Vertrouw dus niet alleen op je "TomTom". Bereid je reis naar het te bezichtigen pand goed voor en onderzoek of en waar je kunt parkeren. Niets is zo vervelend als kijkers die na jou komen en wel op tijd waren in de weg te lopen omdat je zelf te laat was.
4. Film niet met je smartphone de complete bezichtiging ten behoeve van je thuisgebleven partner. Neem je partner mee. Niet netjes om de privéruimten van de verkoper vast te leggen en bovendien zie je zelf niets van je droomhuis als je alleen maar op het scherm van je smartphone tuurt.
5. Open eventueel alleen vaste (keuken en kamer) kasten en dus niet de (losse) kledingkasten van de verkoper. Stropdassen en overhemden van meneer of de lingerie van mevrouw maken geen deel uit van de bezichting.
6. Kinderen kunnen, het spreekwoord zegt het al, hinderen zijn. Ze zitten graag met hun vingertjes overal aan, bezitten vaak niet het grootste geduld of eisen, desnoods door hard te brullen, alle aandacht op. Dat kan, leert de praktijk, zo afleiden dat je bij vertrek een groot deel van het huis hebt ‘gemist’. Laat je kinderen dus thuis. Bezichtigen blijft een zaak van grote mensen...
Dit zijn allemaal voorbeelden uit mijn praktijk. Voorkom dat je aankoopmakelaar met dit gedrag een pleefiguur slaat.
tekst: vrij naar Corrie Verkerk